لپ تاپ گیمینگ یا Pc: برای بازی کدوم رو بخریم؟

دسترسی سریع
سالهاست که لپتاپهای مخصوص بازی معروف بودن به اینکه گرونتر و ضعیفتر از کامپیوترهای گیمینگ همردهشون هستن. اما این روزها، فاصله بین بهترین لپتاپهای گیمینگ و بهترین کامپیوترهای گیمینگ خیلی کمتر شده.
به طور کلی، گیمرهایی که میخوان بیشترین قدرت رو در ازای پولشون بگیرن، هنوز بهتره که سراغ کامپیوترهای گیمینگ برن. اما لپتاپهای گیمینگ که الان خیلی بهتر از قبل میتونن بازیهای سنگینتر و برنامههای سختتری رو اجرا کنن. مزایای خاص خودشون رو دارن که برای کاربرهایی که یه سیستم بازی قابل حمل میخوان خیلی مهمه.
انتخاب بین یه لپتاپ گیمینگ عالی و یه کامپیوتر رومیزی از همیشه سختتر شده و انتخابهای خوبی تو هر دو دسته وجود داره. اینجا یه راهنمای مقایسهای بین لپتاپهای گیمینگ و کامپیوترهای گیمینگ هست که نه فقط قدرت، بلکه قابلیت تغییر قطعات، قیمت و چیزای دیگه رو هم بررسی میکنه.
لپتاپ گیمینگ یا کامپیوتر گیمینگ: کدوم قویتره؟
با اینکه لپتاپهای گیمینگ نسبت به قبل خیلی بهتر شدن، اما وقتی بحث قدرت خالص به میون میاد، کامپیوترهای گیمینگ هنوز یه سر و گردن بالاترن. شاید وقتی مشخصات مدلهای مختلف رو نگاه میکنیم اینطور به نظر نرسه، ولی واقعیت اینه.
دلیلش هم اینه که مشخصات لپتاپهای گیمینگ یه جورایی گولزنندهست. مثلاً کامپیوتر گیمینگ Alienware R16 و لپتاپ Alienware x16 رو در نظر بگیرین: اگه فقط به مشخصاتی که Dell داده نگاه کنین، میبینین که هر دو رو میشه با پردازنده Intel i9 و کارت گرافیک RTX 4070 سفارش داد. اما با اینکه اسم مدل این پردازندهها یکیه، قطعات داخل کامپیوتر و لپتاپ واقعاً فرق میکنن؛ لپتاپ از پردازنده و کارت گرافیک “موبایل” استفاده میکنه که کوچیکتر و ضعیفتر از قطعات کامپیوتر هستن.
سه دلیل اصلی برای این تفاوت وجود داره. اول فضا: کارت گرافیکهای کامپیوتر خیلی بزرگن و تو بدنه کوچیک لپتاپ جا نمیشن. دوم منبع تغذیه: لپتاپها منبع تغذیه ضعیفتری نسبت به کامپیوترها دارن و نمیتونن برق مورد نیاز قطعات کامپیوتر رو تامین کنن. و سوم دما: لپتاپها باید گرما رو تو فضای کوچیکتری مدیریت کنن، به خاطر همین از قطعاتی استفاده میکنن که زیاد داغ نمیشن و به دستگاه آسیب نمیزنن.
پردازندهها و کارت گرافیکهای موبایل میتونن خیلی ضعیفتر از نسخه دسکتاپشون باشن، مخصوصاً تو مدلهای رده بالا. تستهایی که PCMag انجام داده و کارت گرافیکهای RTX 4090 معمولی و موبایل رو مقایسه کرده نشون میده که نسخه موبایل عملکرد ضعیفتری از مدل معمولی داره و حتی از RTX 4080 معمولی هم ضعیفتره.
با همه این حرفا، برای بیشتر گیمرها این تفاوتها اونقدر مهم نیست که بخوان نگرانش باشن. اگه میخواین همه بازیهاتون رو با کیفیت 4K و نرخ ثابت 60 فریم در ثانیه بازی کنین، پس یه کامپیوتر گیمینگ بهترین انتخابه. اما بیشتر بازیها اونقدر قدرت زیادی لازم ندارن که سختافزار موبایل خوب نتونه از پسشون بربیاد، مخصوصاً اگه تنظیمات گرافیکی مثل سایهها، بازتابها و رهگیری پرتو رو کم کنین و همزمان کلی برنامه باز نکرده باشین.
اگه دنبال بیشترین قدرت ممکن و بهترین ارزش عملکرد در ازای پولتون هستین، یه کامپیوتر گیمینگ میخواین. اما لپتاپهای گیمینگ هم هنوز به اندازه کافی قوی هستن که تقریباً هر بازی یا برنامهای رو که بخواین اجرا کنن.
لپتاپ گیمینگ یا کامپیوتر گیمینگ: کدوم رو میشه راحتتر جابهجا کرد؟

مهمترین دلیل برای خریدن لپتاپ اینه که بهت اجازه میده بازیهات، فایلهات و برنامههات رو هر جا که میری با خودت ببری. دیگه لازم نیست نگران حمل کردن یه صفحه نمایش جدا، کیبورد یا موس باشی.
اما با اینکه لپتاپها قابل حمل هستن، لپتاپهای گیمینگ نسبت به لپتاپهای معمولی کمتر قابل حملن. چون باید قطعات بزرگتر و قویتری رو تو خودشون جا بدن، لپتاپهای گیمینگ تپلتر و سنگینترن. این قطعات همچنین به برق بیشتری نیاز دارن، که یعنی شارژرهای سنگینتر و عمر باتری کوتاهتر. در خیلی از موارد، لپتاپهای گیمینگ بیشتر تو حرف قابل حملن تا تو عمل.
برای مثال، Acer Nitro 5 یه لپتاپ گیمینگ عالیه، اما اونقدر بزرگه که وقتی تستش میکردم، به ندرت پیش میاومد بخوای با خودت جایی ببریش. در مقابل، Asus ROG Zephyrus G14 یکی از لپتاپهای مورد علاقهامه، چون به طرز بینظیری قابل حمله. ایرادش اینه که به طور کلی، قابل حملترین لپتاپهای گیمینگ گرونترینشون هم هستن. فقط قیمت پایه حدوداً 800 دلاری Acer Nitro 5 رو با قیمت پایه 2500 دلاری Zephyrus G14 مقایسه کن.
در مقایسه، کامپیوترهای گیمینگ طوری طراحی شدن که برای مدت طولانی یه جا بمونن، اغلب برای همیشه. و مهم نیست کجا ببریشون، برای روشن کردنشون به پریز برق و همینطور قطعات جانبی مثل مانیتور نیاز داری. این یعنی تقریباً غیرممکنه که از یه کامپیوتر گیمینگ بیرون از خونه یا در حال حرکت استفاده کنی. بعضی از برندها، مثل ایسوس، کیسهای کامپیوتر گیمینگ کوچیک هم میفروشن، اما اونا هنوز خیلی بزرگتر از یه لپتاپن و صفحه نمایش داخلی هم ندارن.
لپتاپ گیمینگ در مقابل کامپیوتر گیمینگ: گرما و برق مورد نیاز

هر کسی که تا حالا با لپتاپ گیمینگ (یا حتی یه لپتاپ معمولی) بازی کرده باشه، با حس داغ شدن بدنه لپتاپ روی پاهاش آشناست. خیلی راحت میشه فکر کرد چون فضای باز کمتری دارن، لپتاپها بیشتر از کامپیوترهای گیمینگ داغ میکنن.
اما واقعیت یه کم پیچیدهتره. گرمای لپتاپ قطعاً راحتتر حس میشه، چون این گرما تو یه ناحیه کوچیکتر جمع میشه و معمولاً مستقیماً با دستگاه در تماس هستین. و از اونجایی که لپتاپها نمیتونن گرما رو به خوبی کامپیوتر گیمینگ دفع کنن، وقتی تحت فشار زیاد باشن، ممکنه داغتر بشن.
اما کامپیوترهای گیمینگ برق بیشتری مصرف میکنن و برق بیشتر یعنی قطعات داغتر. در طول زمان، یه کامپیوتر گیمینگ تقریباً همیشه گرمای بیشتری نسبت به یه لپتاپ تولید میکنه، حتی اگه اون گرما بهتر مدیریت بشه.
و اگه کیس کامپیوتر گیمینگتون رو جایی بذارین که گرد و خاک جمع بشه، مثل زیر میز یا کنار دیوار، حتی داغتر هم میشه. به همین دلیله که کیسهای کامپیوتر به تهویه بیشتر و فنهای بزرگتری نیاز دارن و چرا تمیز کردن مرتب دریچههای کامپیوتر خیلی مهمه. بعضی از کامپیوترهای گیمینگ همچنین میتونن از سیستمهای “خنککننده مایع” پشتیبانی کنن، جایی که یه بلوک بسته از مایع داخل کیس به دور کردن گرما از بقیه قطعات کمک میکنه.
لپتاپ گیمینگ یا کامپیوتر گیمینگ: قابلیت تغییر قطعات

قطعات سختافزاری داخل کیسهای کامپیوتر گیمینگ خیلی بیشتر از قطعات داخل لپتاپها قابل تغییر و ارتقا هستن.
تو لپتاپهای گیمینگ، معمولاً فقط میتونی رم و حافظه داخلی رو عوض کنی. بقیه قطعات به برد اصلی لحیم شدن، یعنی قابل تعویض نیستن. علاوه بر این، قطعات “موبایل” که تو لپتاپها استفاده میشه، معمولاً سختتر پیدا میشن و گرونتر هم هستن. به همین دلیله که ساختن یه لپتاپ سفارشی تقریباً غیرممکنه: یه کار خستهکننده و پرهزینهست که فایده چندانی هم نداره.
تنها راههای واقعی برای سفارشی کردن یه لپتاپ اینه که قبل از خرید از وبسایت سازنده لپتاپ استفاده کنی و قطعات جانبی خارجی مثل یه کیبورد عالی یا یه ماوسپد خفن بهش وصل کنی. بسته به برند، ممکنه بتونی برچسب و قاب هم بخری تا ظاهر بیرونی رو تغییر بدی.
در مقابل، کامپیوترهای گیمینگ اساساً مثل یه لگوی بزرگ هستن. تا زمانی که قطعات با هم سازگار باشن و منبع تغذیه مناسب داشته باشی، میتونی پردازنده، کارت گرافیک، رم، مادربرد، حافظه داخلی و حتی خود کیس کامپیوتر رو هم عوض کنی. میتونی یه کامپیوتر گیمینگ رو از صفر بسازی و با تعویض و ارتقای تدریجی قطعاتش، سالها ازش استفاده کنی، درست مثل کشتی تسئوس.
لپتاپ گیمینگ یا کامپیوتر گیمینگ: کدوم ارزونتره؟

اگه بخوایم قدرت و کارایی یکسانی رو در نظر بگیریم، کامپیوترهای گیمینگ ارزونتر از لپتاپهای گیمینگ در میان. همون مثال Alienware R16 (کامپیوتر گیمینگ) و x16 (لپتاپ) رو یادت بیار: با اینکه لپتاپ سختافزار موبایل ضعیفتری داره، قیمتش از کامپیوتر با همون مشخصات اسمی بیشتره. وقتی پای لپتاپهای گیمینگ وسط میاد، شما پول قابلیت حمل رو هم میدین.
البته، اگه داری یه کامپیوتر گیمینگ میخری، یادت باشه که باید تجهیزات جانبی مثل مانیتور، بلندگو و کیبورد رو هم جداگانه بخری. بعضی از شرکتها اگه این وسایل رو همزمان با خرید کامپیوتر بخری، تخفیف میدن، اما با خرید لپتاپ همه این وسایل ضروری رو یکجا داری.
به طور کلی، چه لپتاپ بخری چه کامپیوتر، پیسیهای گیمینگ تو سه دسته قیمتی مختلف قرار میگیرن: اقتصادی، میانرده و بالارده. قیمت اقتصادی تقریباً از 600 تا 1300 دلار، میانرده از 1400 تا 2200 دلار و گزینههای بالارده هم بیشتر از این قیمت خواهند داشت.
سخن پایانی
اگه دنبال ارزش خالص میگردی، یعنی میخوای بهترین کارایی رو در ازای پولی که میدی بگیری. پس یه کامپیوتر گیمینگ انتخاب واضحیه. خریدن یه مانیتور جدا و بقیه وسایل جانبی در نهایت به هزینههای کلیات اضافه میکنه، اما از نظر سختافزار گیمینگ، با یه کامپیوتر قدرت بیشتری در ازای پولت به دست میاری. این موضوع چه کامپیوتر رو خودت سرهم کنی چه یه مدل آماده بخری، صادقه.
حتی اگه دو تا دستگاه مشخصات اسمی یکسانی داشته باشن، سختافزار کامپیوتر خیلی قویتر از سختافزار موبایل لپتاپه. تنها راه برای بازی کردن با کیفیت 4K یا 8K با تنظیمات گرافیکی بالا و نرخ فریم ثابت، استفاده از یه کامپیوتر گیمینگه. اونا همچنین برای کارهای سنگین خلاقانه تو برنامههایی مثل Blender عالی هستن و برای استریم کردن بازیهای رده بالا یه ضرورته.
اگه یه کامپیوتر گیمینگ و کاری همهکاره و قابل حمل میخوای (چه برای کار چه برای تحصیل)، پس لپتاپهای گیمینگ عالی هستن. اونا دسترسی آسون به همه بازیهای مورد علاقهات رو بهت میدن، اما این آزادی رو هم بهت میدن که بازیها و فایلهات رو هر جا که میری با خودت ببری. من دوست دارم با کامپیوترم سفر کنم، به همین خاطر سالهاست که از یه لپتاپ گیمینگ به عنوان تنها کامپیوترم استفاده میکنم.
اگه از صفر شروع میکنی، احتمالاً بهترین راه برای ایجاد تعادل بین ارزش و راحتی اینه که یه کامپیوتر گیمینگ عالی بخری و بعد یه لپتاپ گیمینگ اقتصادی هم بگیری که بتونی باهاش سفر کنی و بازیهای سادهتر یا مبتنی بر ابر رو بازی کنی. اما اگه مجبور باشی فقط یکیو انتخاب کنی، شکست دادن ارزش و قدرت یه کامپیوتر گیمینگ کار سختیه.